Fortsatta frågor om bergvärme och värmepumpar
Då var det dags igen!
Detta har gått från att vara en blogg om lite vad som helst till att bli närmast branschspecifik. Jag talar förstås om värmepumpar. Det ämne jag har ägnat större delen av tiden åt att skriva om senaste veckorna. Bergvärme väcker frågor hos många. Det gör även värmepumpar av andra slag. Jag försöker därför återge och svara på några av de frågor som jag får in på löpande band. Jag hoppas att detta kan bidra till att ni får rätsida på era funderingar.
Jag fortsätter som vanligt och presenterar frågor och svar om värmepumpar och bergvärme. Håll tillgodo!
”Stämmer det att man kan ställa om värmepumpar till kyl-läge när det är varmt ute?
Det stämmer, i alla fall hos väldigt många olika typer av pumpar. Det är inte ovanligt att de som exempelvis har bergvärme ställer om värmepumpen på sommaren. Den verkar då nedkylande för att inomhusmiljöerna ska bli mindre outhärdliga.
”Kostar det mer pengar att kyla ner än att värma upp med min värmepump?”
Ja, så brukar det i regel vara. Hur mycket som just du kommer att betala – och hur stor skillnaden mellan uppvärmning och nedkylning kommer att bli – går inte att svara på innan du installerat värmepumpen. Jag rekommenderar att du hör dig för till en professionell och erfaren firma inom bergvärme. De kommer ha koll!
”Hur fungerar en kollektorsslang för bergvärme?”
Kollektorsslangen är en av de mest imponerande innovationerna när det kommer till värmepumpar. Det är alltså en lång slang som hissas ner i borrhålet och monteras fast på ett par hundra meters djup. Den består av ett material som gör att den tål miljön den kommer att befinna sig i. I själva slangen finns en särskilt utvecklat vätska. Vätskans uppgift är att dra åt sig bergvärmen och ”ta med sig” den upp till värmepumpen.
Imponerande, eller hur?
”Får man ta del av referensarbeten innan man installerar värmepump?
Det beror helt på vilket företag du går till. Efter att ha jobbat med bergvärme i många år kan jag väl säga såhär: Om du kommer till en firma som vägrar dela med sig eller smiter från frågan när du ber om referenser – Välj någon annan. Om det är en seriös och erfaren firma, vilka är två viktiga komponenter för vad man bör välja – Ja, då ska man kunna ta del av tidigare arbeten. Det är i alla fall min åsikt.
Hoppas att veckans frågebatteri gav svar på ytterligare frågor som kan ha dykt upp hos er. Jag återkommer redan nästa vecka igen med fler frågor och svar.
Ses snart!
Kommentarer
Inga kommentarer